Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Calendula officinalis L. (Marigold) Καλεντούλα

Οικογένεια: Asteraceae
Είδος: Calendula officinalis L.
Περιγραφή:
Είναι διετές πόα, ύψους 20-60 cm αλλά συνήθως καλλιεργείται μόνο τον πρώτο χρόνο. Φύλλα άμισχα, επιμήκη, ωοειδή μήκους 10 cm. Ανθίζει το Μάιο. Άνθη χρώματος κίτρινο έως και πορτοκαλί. Ταξιανθικός δίσκος γυμνός, φυματώδης. Σπόροι ευμεγέθη μήκους 5-7 mm που ωριμάζουν τον Αύγουστο.
Κλίμα –έδαφος:
Ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αν το έδαφος κρατάει αρκετή υγρασία. Απαιτούνται εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα. Καλύτερο pH ανάπτυξης 6,0-7,0.
Πολλαπλασιασμός:
Α) Σπόρο: Ο σπόρος είναι σχετικά μεγάλος (1 gr = 50-60 σπόροι) και παρουσιάζει βλαστική ικανότητα 60-80%. Ο σπόρος τοποθετείται σε βάθος από 1-2 cm και απαιτείται αρκετή υγρασία για να βλαστήσει.
Σπέρνεται σε σπορεία όπως ο καπνός. Για ένα στρέμμα απαιτείται φυτώριο 6 m2. Δημιουργία σπορείου είναι οι αρχές Μαρτίου. Μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται με καπνοφυτευτική σε αποστάσεις φύτευσης 25-30 cm μεταξύ των γραμμών και 50-60 cm πάνω στη γραμμή. Περίπου 5000-6000 φυτά/ στρέμμα.
Σπόρος απευθείας στο χωράφι.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα, εδαφοκάλυψη. Αν η καλεντούλα εγκατασταθεί στο ίδιο χωράφι με την προηγούμενη χρονιά τότε πρέπει να γίνει καταστροφή των ζιζανίων με glyphosate.
Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.
Λίπανση: Με εδαφολογική ανάλυση προσδιορίζεται η αναγκαιότητα ή μη της χρήσης λιπασμάτων. Συνήθως η καλλιέργεια χρειάζεται 5-10 μονάδες Ν, Ρ2Ο2 2,5-7,5 μονάδες και Κ2Ο 5-10 μονάδες ανά στρέμμα.
Άρδευση: Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια και απαιτούνται τακτικά ποτίσματα.
Συλλογή – Απόδοση:
Συλλέγονται τόσο τα άνθη όσο και τα φύλλα. Η συλλογή πρέπει να γίνεται αργά το απόγευμα. Η πρώτη συλλογή των φύλλων γίνεται πριν την έναρξη της ανθοφορίας, κατόπιν ξαναβλαστάνουν και γίνεται η δεύτερη κοπή. Τα άνθη συλλέγονται διαρκώς όλο το χρόνο όταν είναι σε πλήρη άνθηση. Απόδοση 600-700 κιλά/στρέμμα σε χλωρό βάρος. Ακολουθεί ξήρανση. Συλλέγονται επίσης οι σπόροι της καλεντούλας (παραγωγή σπόρων 60-150 κιλά/στρ) όταν το 60-80% των σπόρων είναι καφέ.
Αιθέριο έλαιο:
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0,1-1,0%. Το αιθέριο έλαιό των ανθέων της περιέχει sesquiterpene glycosides, saponins, xanthophylls, triol triterpenes, flavonoids. καθορίζεται από την περιεκτικότητα σε δ-cadinene, γ-cadinene, α-cadinol . Οι σπόροι της καλεντούλας περιέχουν 18-22% έλαιο. Το έλαιο των σπόρων της καλεντούλας περιέχει calendic acid.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιμικροβιακή (t-muurolol, a-cadinol) αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση.
Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία, αρωματοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων - α)για τον αρωματισμό σε τσίχλες, καραμέλες κ.ά. κυρίως λόγω του a-cadinene) β) τα άνθη της σαν παράγοντας χρωματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου