Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Valeriana officinalis L. (Valerian) Βαλεριάνα

Οικογένεια: Valerianaceae
Είδος: Valeriana officinalis L.
Περιγραφή:
Πολυετής πόα ύψους από 0,5-2,0 m. Το χειμώνα πέφτει σε λήθαργο. Ρίζα μη διακλαδιζόμενη λευκή με πάνω από 5mm διάμετρο και πάνω από 30 cm μήκος με πολύ έντονη οσμή. Βλαστός με αυλακωτές χαρακιές. Φύλλα σύνθετα, πτερωτά, οδοντωτά. Άνθη ρόδινα ή άσπρα σε κορύβους με βράκτια φύλλα λογχοειδή 6-10 ζεύγη. Ανθίζει το Μάιο. Καρπός λείος, ωοειδής επιμήκης.
Κλίμα –έδαφος:
Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε κλιματικές συνθήκες. Μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου ικανοποιητικά σε εύκρατα αλλά και ηπειρωτικά κλίματα. Απαιτεί καλά αποστραγγιζόμενα, γόνιμα εδάφη και έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο.
Πολλαπλασιασμός:
Α) Με σπόρο: Σε σπορείο χρειάζονται 50γρ/στρ σε τελάρα μέσα Φεβρουαρίου. Μετά από 1-2 βδομάδες τα φυτά μεταφυτεύονται σε γλαστράκια-κυψελίδες δίσκων. Μεταφυτεύονται μέσα Απριλίου- μέσα Μαΐου. Αποστάσεις φύτευσης 30-40 cm μεταξύ των φυτών και 70-80 cm μεταξύ των γραμμών.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα. Η βαλεριάνα είναι από τα είδη που όταν αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα ικανοποιητικά, εμποδίζουν την ανάπτυξη των ζιζανίων.
Λίπανση: Σε συμβατικές καλλιέργειες απαιτείται συνήθως 10-15 μονάδες Ν, Ρ 10 και 20 Κ.
Άρδευση: Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια.
Ασθένειες: Προσβολή από τους μύκητες Phoma ssp. και Sclerotinia ssp.
Συλλογή – Απόδοση:
Το φυτό καλλιεργείται για τις ρίζες του. Συγκομιδή γίνεται το φθινόπωρο το 2ο χρόνο καλλιέργειας. Το βάρος ρίζας ανά φυτό μπορεί να φτάσει τα 500g. Κατά τη συγκομιδή τινάζουμε το επιπλέον χώμα από τη ρίζα. Κατόπιν πλένουμε τη ρίζα για να απομακρύνουμε όλο το χώμα. Διαχωρισμός της ρίζας και σπάσιμο σε μικρότερα κομμάτια είναι απαραίτητο για την ομοιόμορφη ξήρανση.
Αιθέριο έλαιο:
Το αιθέριο έλαιο παίρνεται με απόσταξη από τη ρίζα και τα ριζώματα και κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,7%. Το valerenic acid είναι από τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα συστατικά στη φαρμακευτική. Τα κύρια συστατικά που υπάρχουν στην ρίζα της Valeriana officinalis είναι valeric isovaleric acid, monoterprenes (a-pinene, a-fencene, camphene), monoterpenic εστέρες (bornyl acetate, myrtenyl acetate, isovaleriate), sesquiterpenes και valerian cyclopentanoid sesqiterpenes (όπως varenal, valerenone, valerenol, valerenyl acetate, valerenic acid και valerenyl isovalerate).
Ιδιότητες-χρήσεις:
Χρησιμοποιείται σαν μυοχαλαρωτικό, σαν ηρεμιστικό για στομαχικές και εντερικές διαταραχές, για διαταραχές στον ύπνο, σπασμολυτικό και σαν αγχολυτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου